ПО ВРЕМЕ НА ИНТЕРВЮ

Важно е първото впечатление, което оставяте пред интервюиращия ви. С първото влизане в помещението е важно да изглеждате добре, да не сте облечени в крещящи цветове и да се усмихвате. Започнете да говорите на по-неутрална тема като времето например. След това се представете най-общо кой сте, какво ви води на това място, разкажете мотивирано какво ви е накарало да подадете документите си за тази позиция.

По време на интервюто ще ви бъдат задавани най-различни допълнителни въпроси, възможно е да ви дадат и психологически тестове. По-надолу ще прочетете някои от най-задаваните въпроси и примери за това как трябва да отговорите:

• Защо искате да напуснете работата си?

Не казвайте, че не понасяте шефа си или че имате конфликт с него! Разкажете за своите професионали намерения и за това, че желаете да работите за тази компания, която ще допринесе за вашето развитие.

• Вие сте прекалено квалифициран за тази длъжност!

Опонирайте с това, че сте човек, който няма нужда от въвеждане в работата, защото познавате тази индустрия. Разкажете, че сте готови да споделите натрупания и преживян професионален опит в полза на тази компания и на по-младите й сътрудници. Не трябва да се пренебрегват и контактите ви в бранша, тъй като те ще са от полза на бъдещия работодател.

• Нямате достатъчно опит за подобна позиция!

Съгласете се с това, но разкажете за способността си да учите и прилагате придобитото знание бързо и адекватно. Също така ако през годините за обучение сте преминали през различни стажантски програми и доброволчески дейности, в които сте се срещали с хора, попадали сте в различни ситуации и се е налагало да вземате решения, това ще е от голям плюс в изтъкването на кандидатурата ви спрямо останалите кандидати.

• Защо кандидатсвахте за тази позиция?

Не казвайте, че е по случайност. Не казвайте също така, че търсите каквато и да е работа. По този начин отпадате от подбора автоматично.
Разкажете с какво ви е впечатлила обявата и как виждате вашите знания и умения вписани в подобна позиция. Дайте на интервюиращия да разбере, че сте проучили възможностите за изява на подобен тип длъжност и как тя се съотнася към вашите професионални умения.

С всеки ваш отговор е важно да покажете какъв ще е приносът ви към компанията-работодател. Накарайте мениджърите ви да повярват, че вие сте добавена стойност, придадена към тяхната организация.

Коментари

Популярни публикации от този блог

КАК ДА ПУБЛИКУВАМЕ ОБЯВИ ЗА РАБОТА В LINKEDIN

ДОПЪЛНИТЕЛНО МАТЕРИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

ИЗХОДЯЩИ ИНТЕРВЮТА