ЗАЩО ДА ИНВЕСТИРАМЕ В ОБУЧЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ?

Повечето малки и средни предприятия, които са на българския пазар смятат, че обучението на персонала е загуба на време и средства. Други смятат, че това начинание е времеемко и много скъпо удоволствие. Защо да инвестираме в обучението на служителите си?

Ето един възможен отговор от наша страна за важността на продължаващото обучение на служителите:

Когато дефинираме от какви знания и умения имат нужда служителите, които работят в една организация, е нужно да започнем от това какъв тип е самата организация и каква е нейната работна култура. Организация, която има силна стратегия за продължаващо обучение на служителите си, е успешна по отношение на по-висока бъдеща работна ефективност и по-ниско текучество на нает персонал. Несъмнено най-лесният вариант е още при първоначалния подбор да назначим най-квалифицираните и най-успешните като резултатност кандидати. Но това често е недостижимо скъпо като процес по селекция и като последващо работно възнаграждение за по-голямата част от работодателите. Друг възможен вариант е да се назначават служители, които имат потенциал за обучение, след което работодателят да инвестира в тяхното продължаващо професионално развитие.

Но какво се случва, ако служителите не желаят да се обучават, ако нямат достатъчно свободно време, ако нямат достатъчно добра мотивация или им доскучае по време на обучението? Тогава със сигурност резултатът от положените усилия няма да е достатъчно добър и отделеното време ще е пропиляно. Още в началото на процеса, когато една организация дефинира за себе си необходимостта за продължаващо обучение на служителите си, е необходимо да има наети или да наеме професионални обучители.

Всички професионални обучители сме на мнение, че най-добрият вариант е, когато външен за организацията консултант поеме тази задача, защото това е начин да се разкрият слабите места в обучителната стратегия на организацията, по които да се работи. От друга страна заради по-големият и по-разнообразен опит при обучението на служители от различни организации, външният обучител може да предложи на работодателя още по-добра стратегия за продължаващо обучение или доразвививане на вече създадената стратегия.

Има различни техники, които обучителите прилагат, за да повишат интересът на служителите към определени видове обучения. Ние от СимРа Консултинг Истърн Юръп ЕООД и нашите бизнес партньори залагаме на продължаващото е-обучение (eLearning) под супервизия. То е гъвкав вариант за обучение на персонала, който може да се използва както като самостоятелен елемент в обучаващата стратегия на организацията, така и в комбинация със семинари и/или уебинари в удобно за служителите време и място.

Е-обучението на персонала може да се превърне в една забавна социална игра, в която служителите неусетно да научават нови неща от професионалната сфера и да добиват необходимата за дейността на работодателя квалификация, без да се чувстват стресирани или под натиск. За това е нужно да имате само минимален отделен бюджет за придобиване на система за управление на знанието (Learning Management System). Вашите служители могат да бъдат свързани към нея посредством компютър или някакво мобилно устройство (лаптоп, таблет, смарт телефон или умен телевизор). Едно от предимствата на подобен тип обучение е, че се постига бърз и видим краен резултат и за двете страни – за организацията-работодател и за наетите служители.

Друго предимство е, че по-бързо и по-ефективно се усвоява по-голям обем от задължителен материал за обучението – например при т.нар. обучение за съответствие между работна позиция и необходима квалификация (compliance training), когато задължение на работодателя е организацията да е лицензирана по държавен и/или регулаторен стандарт още преди да стартира официална дейност.

Една от успешните стратегии за повишаване на интересът на служителите към е-обучението е да се комбинират с него и някои от следните техники, които множество професионални обучители използват:

Обучение под формата на онлайн игра (Gamification)
Обучение по предварително зададен сценарий
World Café формат
Обучение с разказване на истории (Storytelling)
Бихейвиористично обучение

Ако искате да чуете повече, заповядайте на 22.март 2019 в град Пловдив на HR Summit 2019, Международен панаир Палата 7. За регистрация използвайте онлайн формулярът тук.

Коментари

Популярни публикации от този блог

КАК ДА ПУБЛИКУВАМЕ ОБЯВИ ЗА РАБОТА В LINKEDIN

ДОПЪЛНИТЕЛНО МАТЕРИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

ИЗХОДЯЩИ ИНТЕРВЮТА