ДОПЪЛНИТЕЛНО МАТЕРИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

Възможностите за допълнително материално стимулиране на служителите в България или т.нар. схеми за дългосрочно мотивиране на служители, обвързани с преставянето им на работното място, са един важен елемент в дългосрочното привличане, задържане и професионална реализация на талантите на пазара на труда. Те са част от стратегиите за успешно управление на талантите и част от стратегиите на сериозните български работодатели за успешно изграждане и развиване на работодателска марка.

1. Ваучери за храна – това са средствата, предоставени под формата на ваучери за храна на работници и служители от техния работодател, при условията на чл. 209, ал. 1 от Закона за корпоративното подоходно облагане.

2. Допълнително пенсионно осигуряване (т.нар. трети стълб) е възможност, предпочетена от много международни фирми, опериращи на българска територия. Въпреки това има и фирми с изцяло български мениджмънт, които започват да предлагат тази опция на служителите си. Този трети стълб е в размер на определена необлагаема сума, разрешен от държавата, който след пенсионирането си служителите могат да добавят към текущата си пенсия.

3. Допълнителното здравно застраховане е приветствано от все повече служители като допълнителен нематериален бонус, тъй като предоставеното качествено здравно обслужване е гаранция за по-здравословен начин на живот и по-дългосрочно ангажиране в работния процес. По-малко боледуващият служител е еднакво ценен и от работодателят и от държавата.

4. Застраховка „Живот“ – важен и дори задължителен елемент за определени категории служители.

5. Професионална застраховка при работа с машини и/или специфични условия на труд, която все повече работодатели използват, особено при т.нар. временна заетост и от фирми с лиценз за упражняване на временна заетост като услуга.

6. Дрехи – за изпълнение на преки работни задължения и за представителност в определени сектори, работодателите имат право или са задължени да осигуряват средства за дрехи или да оборудват служителите си с работно облекло и лични предпазни средства.

7. Ваучери за професионално обучение и квалификация. Инвестициите в продължаващо обучение и развитие на талантите са важно перо в стратегиите за разрастване на компаниите. Бързо променящите се технологии и методи на работа изискват постоянно усъвършенстване на уменията. Възможностите за повишаване на професионалната квалификация се ценят и от самите служители, и се считат за неизменна задължителна част от професионалното индивидуално портфолио на служителя.

8. Покриване на транспортни разходи и разходи за паркинг. Дали ще е под формата на заплатена карта за градски транспорт или гориво за личен или служебен автомобил, тази форма на намаляване на разходите на служителите в полза на освобождаване на по-голям ресурс за заплата, също е облекчение за част от работещите. Това е и сигурен белег за социално отговорен работодател, който търси начини за допълнително стимулиране на служителите си за явяване на работното място.

9. Карта за спортни дейности или абонамент за фитнес. Несъмнено спортът е здраве. Спортната активност намалява психическата умора, активизира защитните механизми на имунната система и е добър начин за намаляване на телесното тегло. Последното е виновник за множество други непрофесионални заболявания. Спортуващите хора са активни както физически, така и интелектуално, а дори и иновативно. Последното – иновацията, е важен елемент в стратегиите на компаниите за успешно маркетингово позициониране и елиминиране на конкуренцията. Отделно от това спортът кара служителите да бъдат щастливи и доволни от работното си място, основно мото при изграждане и развиване на работодателската марка.

10. Възможност за закупуване на акции на компанията или възможност за закупуване на определени фирмени продукти/услуги на конкурентни цени.

11. Допълнително материално стимулиране под формата на 13-та заплата - сумите, изплатени за материално стимулиране – “премии” и други плащания се включват в брутното трудово възнаграждение за съответните месеци, за които се отнасят. Изплатените допълнителни възнаграждения, като “великденска”, “коледна”, “13-та” заплата и др. подобни възнаграждения, давани на основание на колективен трудов договор или постановление на Министерски съвет и нямащи характер на премии за минало време, се отнасят за месеца, в който са изплатени.

12. Т.нар. Мобилен пакет – автомобил на компанията; служебен мобилен телефон; служебен лаптоп или таблет. Често тази опция се използва изцяло за мениджърските позиции на ниво В и С в слoжните корпоративни йерархии с чуждестранен и смесен стил на управление, и частично от служителите на останалите български компании (само смартфон, или само лаптоп и смартфон без автомобил).

13. Други, които са допустими, според Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване на Р България - столове (включително за поевтиняване на храната в тях), детски заведения, почивни бази, поддържане на културни потребности на работниците и служителите, еднократните помощи в пари или в натура, които работодателят изплаща от социалните разходи на работниците и служителите си за лекарства, при продължително боледуване, за раждане, при смърт на член от семейството.

Коментари

Популярни публикации от този блог

КАК ДА ПУБЛИКУВАМЕ ОБЯВИ ЗА РАБОТА В LINKEDIN

ИЗХОДЯЩИ ИНТЕРВЮТА