ЧОВЕШКИЯТ КАПИТАЛ И БИЗНЕС РАСТЕЖА - ДВЕТЕ СТРАНИ НА ЕДНА МОНЕТА

Докато корпорациите агресивно продължават да търсят нови начини, за да стимулират високия растеж, стратегиите им за персонала трябва да са в съзвучие с техните бизнес инициативи. В днешния нов работен свят човешкия капитал и бизнес растежа трябва да са двете страни на една и съща монета. Това означава, че е време организациите да се обърнат към намирането на неоткритите таланти в собствените си редици. Служителите са Ваши клиенти и затова е добре да подходите по-интелигентно в използването на базата си от таланти, за да рестартирате своя растеж.

Съществуват два различни типа организации – предприемаческа и традиционна. Това са две изначално различни структури.

В предприемаческата структура съществува среда, която стимулира изобретателността на своите служители. В нея иновациите са на първо място. Идеите и предприемчивостта на служителите се насърчават, така че те да дадат най-доброто от себе си. Посредством идеите хората се съревновават помежду си по справедлив начин и се вдъхновяват. Тази изобретателност поражда конкурентност между екипите за постигане на максимално най-добър резултат. Но за да бъде успешно управлението на една преприемаческа среда, мениджърите трябва да имат визия стигаща максимално далеко напред. И тогава идеите, които са в съзвучие с визията следва да бъдат най-подкрепени. Което също означава и да се прощават грешките на служителите – те да не бъдат наказвани за това, че са сбъркали. Така всички разбират, че когато проявят изобретателност на работното си място, няма да изгубят работата си.

В традиционната компания служителите поднасят идеите си на по-висшестоящите от тях. Ако висшестоящия мениджър види потенциал в идеята, той започва да работи по нея. Този, на когото е хрумнала идеята в най-добрия случай получава похвала, ако проектът се окаже успешен. Но ако проектът се провали – той може да загуби работата си или в най-добрия случай да получи порицание. За да може в днешно време традиционната компания да оцелее, тя следва да смени своята стратегия за управление на талантите си.

Във всеки екип има неколцина души, които са надарени с въображение и носят искрата, която да запали и останалите. Това са хората, които мислят различно, извън шаблона. Също така е вярно, че талантът се обгражда със сходни като натура и визия хора. Събирайки на едно място способни екипни играчи, които имат различен светоглед и са готови да спорят, да се напасват помежду си и така да стигат до реални бизнес решения, работодателите имат много по-голям шанс в стратегията си за позициониране и бизнес растеж. А в днешно време за всяка компания е важно да се запазят спечелените пазарни позиции и да се умножават клиентите.

Източници:

Llopis, Glenn.Human capital and business growth…/The Forbes, 2011;
Elliot, Jay and. The Steve Jobs way: iLeadership for a new generation, 2011.

Коментари

Популярни публикации от този блог

КАК ДА ПУБЛИКУВАМЕ ОБЯВИ ЗА РАБОТА В LINKEDIN

ДОПЪЛНИТЕЛНО МАТЕРИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

ИЗХОДЯЩИ ИНТЕРВЮТА