КАК ДА СТАНЕМ ЛИДЕРИ

Общоприето е схващането, че лидерството е дадено, а не се взима. Също така се знaе, че лидерите се раждат, тъй като това е естествена дарба.

В някои аспекти това е така. Но има някои качества, които могат да бъдат придобити, за да се промени статуквото.

Така нареченият роден лидер е харизматичният индивид. Той по естествен начин се харесва на останалите и е в състояние да ги убеди да направят, това което той иска. Лидерът има глобален поглед над ситуациите и бърз отговор на проблемите. Той е спокоен, когато светът около него експлоадира. Той помни имена и профили на хората, които е видял. Той е многофункционална личност. Той има дарбата да преговаря вътре и извън организацията. Той оценява и знае как да подбере и накара най-добрите специалисти да работят с него. Той е визионер. Той е смирен и притежава професионална тактичност....

Всъщност всички тези качества могат да бъдат придобити от всеки, който желае да заеме по-висока позиция, да управлява организация, група или тим.

Първото, което трябва да направите е самооценка. Така ще разберете дали искате да бъдете лидер и дали искате да имате повече отговорности, за които да отделите енергия. Пътят не е лесен, тъй като води от успех до провал, и много често ще сте самотни.

Бъдете внимателни с обещания от рода на „10 начина да станем лидери”. Няма магическа рецепта или формула, които да ви трансформират. За да бъдете разпознати като лидери ще трябва да извървите пътя към личностното си израстване.

Но можете да се подготвите при първа появила се възможност да поемете отговорността.

По-надолу ще намерите няколко идеи за подготовката ви за този път:

За да водите имате нужда от последователи, което значи че първото нещо е да знаете как да работите с хора. Подобрете вашите умения за работа с хора, създайте си поне 2-3 подхода или техники за справяне със ситуации. Прочетете някои книги и запишете курсове, в които преподават популярни професионалисти, а не първите, които откриете в ИНТЕРНЕТ. Работата с хора лесно се преподава, но трудно се усвоява! Вие ще трябва да се справяте с чувства, симпатии, мотивация, егоизъм, конфликти, сълзи от страх и т.н. Днес, тъй като живеем в динамичен свят, ще се наложи да се сблъскате и с много културни различия.

Друго, което е важно да можете и да знаете е как да презентирате пред публика. Това, което е свързано с тези умения, са способности за контрол, за започване и приключване на продуктивни срещи.

Основно умение е воденето на преговори. Вие преговаряте вътрешно в организацията си, а също и с бизнес партньорите си. Вие преговаряте почти ежедневно на много места и в много ситуации.

Бъдете стратези. Развитието на сценарии, оценката на ситуации и фигури, решения взети на основата на истински достоверна информация, ще са ежедневие.

Приоритизирайте вашите дейности, организирайте графика си и винаги имайте време, в което да разучавате новости и оценявате тенденции. Важно е да се спрете за момент и да се самооцените какво правите, какви резултати сте постигнали и винаги да търсите иновативното или мисленето извън шаблона.

Сравнението е друга важна дейност. Учете се с другите лидери, вижте в какво те са имали успех и къде са се провалили.

Информирайте се за новини – политически, икономически, културни и свързани с бизнеса.

Създавайте познанства, лични и професионални. Присъединявайки се към победителите вашата репутация в много случаи ще се оценява по контактите, които имате. Има поговорка,която казва – „Кажи ми кого познаваш и аз ще ти кажа кой си ти”.

Балансирайте личния и професионалния си живот. Има триравенство между работа, пари и семейство. Ако само в една от тези три страни съществува дисбаланс, той се отразява на всички. Професионалният успех не е всичко на този свят.

Днес, времето на „умниците” се кръстосва с други тенденции, които виждаме в международната криза – социална и екологична отговорност и управление.

За да завършим – не бързайте. Припряността е враг на перфекционизма. Отново, както казахме, лидерството е даденост, не се взима. Имате нужда да се подготвите и да притежавате голям спектър от умения и опит. Всичко, което идва бързо, си отива бързо. Така, че за да имате силно и успешно въздигане е нужно време, постоянство и самообладание, които само добре подготвените хора ще постигнат.

--
Марио Луис Таварес Фериера е мениджър и предприемач с широк технически опит, полиглот, работил и живял в различни култури. Той е съосновател на две технологични стартиращи фирми, създал е бизнеси в 6 държави. В момента развива нестопански проект за подпомагане на малкия бизнес и стартиращото предприемачество.

Коментари

Популярни публикации от този блог

КАК ДА ПУБЛИКУВАМЕ ОБЯВИ ЗА РАБОТА В LINKEDIN

ДОПЪЛНИТЕЛНО МАТЕРИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

ИЗХОДЯЩИ ИНТЕРВЮТА