РОЛЯТА НА СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЛИЧЕН БРАНД

Отскоро се заговори в професионалните среди на специалистите човешки ресури не просто за профил на кандидат за работа, а за личен бранд и изградено портфолио на кандидат за работа. 
Какво всъщност стои зад този термин? 
Всеки, който кандидатства за работа, трябва да умее да се отличи от останалите кандидатури с професионално изготвена автобиография на роден и/или чужд език, запомнящо се мотивационно писмо, отлично представяне на първо интервю за работа. На пръв поглед това е достатъчно. 
Но с развитие на обществото и възникването социалните мрежи в интернет със специфичният начин, по който те „разказват“ за работната история на всеки един от нас, стана важно и по какъв начин кандидатите се отличават с проектите си, референциите си и амбициите си пред по-голяма аудитория от контакти. 
Защо големите компании търсят таланти с профили, които стоят по-добре на фона на всички останали, по отношение на работни позиции, работни проекти, референции? 
Най-логичният отговор е, че все пак това е и въпрос на целеполагане от страна на кандидатът и позициониране на пазара на труда, както за него/нея, така и за компанията работодател. В този смисъл е важно и визуалното представяне, но също и резюмиращото изречение за това кой сте като специалист и какво ви вдъхновява в работен аспект. 
Изграждането на личен бранд е търговски и маркетингов подход, в който кандидатът „продава“ себе си на пазара на труда. Всеки работодател харесва асертивни и проактивни кандидати. Такъв тип специалисти стават част от бранда на компаниите и част от тяхната работодателска марка. 
Социалните мрежи дават възможности за лични публикации по професионални теми, от които един професионалист се интересува и/или, в които има експертиза. Може да се добавят и слайдове с презентации за някои по-интересни теми и работни проекти, стига да не се нарушава правото на конфиндециалност на фирмата, собственик на идеята/услугата/продукта. За кандидатите за работа е важно да присъстват в професионалните групи или да следват популярни личности от сферата на дейност, в която работят. Следването на хаштагове също има своето преимущество в развититето на личният бранд, защото понякога идея подадена от един човек в мрежата, може да стартира интересен нов проект или да разкрие интересно и вълнуващо следващо работно място. 
Местата, които се важни за личното портфолио и личният бранд, са различни за различните специалисти, но има универсални такива като LinkedIn, Glassdoor, Facebook, GitHub. Има и български еквиваленти, но техният минус е, че са за много по-ограничена аудитория като професионален и географски аспект. Ако един специалист иска да расте в „занаята“ си, той/тя трябва да търси и намира по-широка аудитория, повече контакти в повече държави, повече идеи за работата си, и не на последно място да търси развитие, излизайки от измамната зона на личният комфорт.

Коментари

Популярни публикации от този блог

КАК ДА ПУБЛИКУВАМЕ ОБЯВИ ЗА РАБОТА В LINKEDIN

ДОПЪЛНИТЕЛНО МАТЕРИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

ИЗХОДЯЩИ ИНТЕРВЮТА