УПРАВЛЕНИЕ НА КРИЗАТА КОВИД19: БИЗНЕС КАЗУС ЗА ПРЕДПРИЯТИЯ ОТ ПРОМИШЛЕНОСТТА В БЪЛГАРИЯ

Предприятие Х има 200 работника, които оперират на поточна линия за производство. Една седмица след обявяване на извънредно положение във връзка с настъпила пандемична криза, на преприятието му се налага да съкрати наполовина производствените мощности, тъй като започват откази от поръчки на контрагенти. С намаляване наполовина на производството, неизбежно идва момент, в който частично или изцяло следва да бъдат освободени квалифицирани работници. Пред работодателят стои дилемата да освободи 50% от наличния персонал сега, за да запази конкурентноспособността си на по-късен етап или да съкрати изцяло производството, за да не търпи повече загуби. Целта на последното е предприятието да излезе по-успешно и по-конкурентно, и когато кризата отмине, с така спестения финансов ресурс да рестартира успешно дейността си. Държавата, от друга страна, предлага на работодателя следните възможности:

ü да не съкращава служителите си в момента, като му предлага схемата 60/40, където 40% от брутното месечно възнаграждение се поема от нея при определени условия, стига служителите да не бъдат освобождавани в следващите 6 месеца

ü да преустрои част от производството си и вместо да работи за външният пазар, да задоволи вътрешната потребност от определени медицински консумативи, за определен период от време (частична трансформация на работните места и основната дейност на предприятието). Условието е да се работи за задоволяване само на местния пазар, а износът на медицински онсумативи извън територията е забранен с указ на МС до следващо правителствено решение

В същото време съотношението на наетата работна сила в предприятието е 1:2, където 1 са служители в предпенсионна възраст, а 2 са млади работници, които имат малки деца в предучилищна и училищна възраст. Заради пандемията са затворени и не работят детските градини и училищата. На гражданите е разрешено да излизат навън само за да напазаруват, купят лекарства, платят сметки или разходят домашен любимец. Децата, които са ученици, учат само онлайн присъствени уроци. На работодателят му се налага се спешно да вземе решение за разрешаване на платените годишни отпуски на 1/3 от младите служители, които нямат възможност да използват помощ от по-възрастните си роднини, за помощ в домакинството при отглеждане на деца. Това е само временно решение за запазване на тази част от  работната сила, но генерира само разходи за заплати за преприятието без възможност за бъдеща печалба.

Хигиенните изисквания са завишени и не се позволява събирането на хора на едно място с дистанция по-малка от 2 метра, освен ако не са от едно и също домакинство. Завишени са хигиенните изисквания и към работодателите – при спазване на дистанция от 2 метра между служителите, носене на задължителни хигиенни маски и ръкавици, поставени дезинфектанти на определени места,проверка на медицинското състояние. Работодателят е задължен от хигиенните власти да покрие и този разход за негова сметка.

Междувременно пандемичната криза се разраства още повече и предприятието вече губи все повече външни пазари. Работодателят взема решението частично да преустрои производствените си мощности и с останалите 2/3 от младите служители да продължи работа за насищане на вътрешния пазар с определени дефицитни стоки от медицински характер. Тъй като държавата го задължава да работи само на себестойност като цена, без печалба, работодателя решава да се възползва от схемата 60/40 за включените в производството служители.

Тъй като това не е единственото предприятие, което е преустоило дейността си по този начин, а и след засищането на вътрешния пазар за медицински консумативи, правителството взема разумното решение да отвори външните си пазари за износ и доставка на медицински консумативи, защото и други държави в общността са засегнати от пандемията. Следващото решение, което предстои да бъде взето от преприятието е какво да прави с оставащата му работна сила.

Възможно ли е работодателят да реорганизира работната си сила по начин, който да не генерира само разходи, и да покаже че е социално отговорен към по-възрастните си служители, като се погрижи също и за тях?

НАШЕТО РЕШЕНИЕ НА КАЗУСА: Тъй като съотношението на работната сила е 1:2, където 2 са младите работници, но 1/3 от тях са в принудителен платен отпуск, след приключване на последният, служителите да се завърнат на работните си места в схемата за заетост, предлагана от правителството (60/40). Междувременно служителите, които са добили стаж за пенсия да се пенсионират. Тези служители, които искат да продължат да работят след пенсия и тези, на които не им достига стаж за пенсия, да бъдат наети от преприятието на работа като служители в помощ на домакинствата на своите работещи по-млади колеги, след проверка на медицинското състояние. Ако преприятието продължава да работи на намалени мощности, тогава да се помисли за повторна реорганизация на работната сила в така предложената схема, включително с промяна на дейността на предприятието, с промяна на длъжностни характеристики, и с промяна на нива на заплащане, до възстановяване на 100% на дейността и заетостта.


Коментари

Популярни публикации от този блог

КАК ДА ПУБЛИКУВАМЕ ОБЯВИ ЗА РАБОТА В LINKEDIN

ДОПЪЛНИТЕЛНО МАТЕРИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

ИЗХОДЯЩИ ИНТЕРВЮТА